Hoofdstuk 8 Bathymetrie en morfodynamiek
8.1 Bathymetrie
Figuur 8.1: Indeling van de Grevelingen in diepe vakken gescheiden door ondiepere drempels. De indeling is gemaakt op basis van de bathymetrie

Figuur 8.2: Relatieve oppervlakte per diepte voor de verschillende vakken van het Grevelingenmeer.

Figuur 8.3: Relatieve volume per diepte voor de verschillende vakken van het Grevelingenmeer.
8.4 Bagger- en stortactiviteit en andere verstoring
In de Grevelingen vinden verschillende activiteiten plaats die van invloed zijn op de waterkwaliteit. Zo kunnen baggerwerkzaamheden en het storten van baggerspecie effect hebben op de troebelheid van het oppervlaktewater en vervolgens op vis-en plantenetende vogels (zichtjagers). Voor reguliere bagger- en stortwerkzaamheden zijn een vijftal stortlocaties aangewezen.
De volgende activiteiten m.b.t. baggeren, storten en andere verstoringen vinden plaats op de Grevelingen:
- Op diepte houden / baggeren van vaargeulen, toegangsgeulen en andere gebieden waar de waterdiepte een rol speelt
- Storten van baggerspecie
- Muskusrattenbestrijding en beverrattenbestrijding. De schade aan dijken die door muskusratten veroorzaakt wordt, is op dit moment alleen te voorkomen door de muskusratten te vangen en door de populatie zo klein mogelijk te houden. Dit is een taak van de waterschappen.
In de Grevelingen vinden baggerwerkzaamheden plaats in de jachthavens van Herkingen en Battenoord inclusief de toegangsgeulen van deze jachthavens. Het gebaggerde materiaal wordt gestort in een tweetal aangewezen stortvakken: in de geul bij Herkingen en ten zuiden van Dwars in de Weg. Ook wordt direct aan de oostkant van de haven van Battenoord gestort waardoor een landtong wordt gevormd (die gedurende het seizoen weer beperkt afslaat). Deze landtong hoogt steeds meer op wat de aangrenzende Natura 2000 waarden in de vorm van kustbroedvogels bedreigd doordat het een rattenbolwerk aan het worden is.
Jaarlijks wordt de vaargeul richting de havens gebaggerd. Daarnaast wordt eens per vijf jaar de havenkom uitgebaggerd. Een overzicht van de stortlocaties zijn weergegeven in figuur 8.4 en verder.
De locaties zijn gekozen vanwege hun ligging t.o.v. de waterdiepte waarbij verondersteld wordt dat ze daarmee beperkte invloed hebben op andere systeemdelen.

Figuur 8.4: Overzichtskaart van stortlocaties voor baggeren in het Grevelingenmeer

Figuur 8.5: Stortlocatie G05 voor baggerspecie in het Grevelingenmeer

Figuur 8.6: Stortlocatie G04 voor baggerspecie in het Grevelingenmeer

Figuur 8.7: Stortlocatie G03 voor baggerspecie in het Grevelingenmeer

Figuur 8.8: Stortlocatie G02 voor baggerspecie in het Grevelingenmeer

Figuur 8.9: Stortlocatie G01 voor baggerspecie in het Grevelingenmeer
Vrijstellingsvoorwaarden baggeren en storten baggerspecie De maximaal toegestane hoeveelheden te storten baggerspecie (tussen 100 en 3000 \(m^3\) per jaar), alsmede de exacte stortlocaties, zijn aangegeven in de indertijd op grond van de Waterwet verleende vergunningen. Inmiddels zijn reguliere bagger- en stortwerkzaamheden vrijgesteld van een Waterwet vergunning.